Pozvánka na IX. setkání nadšenců fotoaparátu Flexaret

21.-22.4.2023 v Broumově

Pátek 21.4. k verčeru pro zájemce procházka a posezení (třeba u piva)
Sobota 22.4. v 10:00 sraz před Muzeem Broumovska.
Po zahájení následuje v muzeou prohlídka výstavy fotografií z vlastní tvorby účastníků srazu.
Cca v 13:00 oběd a poté procházka Broumovem (historické centrum, klášter, dřevěný kostel p. Marie…)
K večeru pivo a posezení.

Pozvánka na VIII. setkání nadšenců fotoapartátů Flexaret

V pořadí již VIII. setkání nadšenců fotoapartátů Flexaret proběhne 28.5.2022 v Olomouci.

Sraz bude v 10:00 na horním náměstí. Program bude podobný, jako každý rok – prohlídka náměstí, uliček okolí, zastávky na oběd/pivo/kávu. A předávání zkušeností, tipů a zajímavostí o analogovém focení a Flexaretech 🙂

Domlouváme možnost pověšení fotografií  v DDM, takže fotografie z vlastní tvorby vezměte s sebou, ať je na co koukat 🙂 Budeme tam už od pátku, takže kdo se chce přidat na páteční pivo, nebo pro jakékoliv další informace mi prosím napište zprávu a nebo email petrprejda.pp@gmail.com.

Flexaret sraz VII – 18.-20.6.2021 Hradec Králové

Tak je to tady 🙂 Tentokrát se zvětšováním v temné komoře, takže i ti, které to láká a třeba nemají odvahu, nebo nevědí , jak na to, budou mít možnost se to naučit. Pro omezený počet zájemců umožnila Firma Foma exkurzi ve svých provozních prostorech. Zájemci o tuto exkurzi, prosím, pište na email petrprejda.pp@gmail.com . Dále poskytne firma Foma sponzorský dar v podobě svitkových filmů. Centrum uměleckých aktivit nám poskytne přístup a vybavení do temné komory. Všem sponzorům a spoluorganizátorům velice dekuji za pomoc a účast na této akci. Budu se těšit na srazu! Petr.

Odkaz na FB událost: https://www.facebook.com/groups/Flexaret/permalink/10159310768354901/

Flexaret sraz VI (2020, Ostrava)

Šestý sraz milovníků fotoaparátů Flexaret se konal v Ostravě 5. září 2020.

Po přivítání účastníků u Mariánského sloupu na Masarykově náměstí a rozdělení darů od sponzora, firmy Foma, vyrazila skupinka na haldu Ema. Po sestupu pak následoval společný oběd a procházka do Vítkovic, kde jsme obdivovali okolí Mírového náměstí a Štítovou kolonii.

V pohyblivých obrázcích zachytil setkání Jan Bogumský:

Fotografie od účastníků napoví, že navzdory době COVIDové se setkání vydařilo.

Pozvánka na Flexaret sraz VII (2021)

Další, tentokrát sedmý, ročník srazu milovníků dvouoček Flexaret se uskuteční v termínu 18.-20.6.2021 v Hradci Králové. Ano, čtete dobře, bude se opět jednat o vícedenní akci a opět v rodném městě firmy Foma!

Foma v tomto roce totiž slaví 100 let své existence a kde tedy jinde oslavit toto výročí? Na minulém srazu byly ve spolupráci se zástupcem fy Foma předběžně navrhnuty velmi zajímavé varianty programu setkání!

Program zde budeme upřesňovat, tak společně držme palce ať vše vyjde!

COVIDu zmar!

Flexaret sraz II. – Ostrava

Velký úspěch prvního Flexaret srazu dal pořadateli jasně najevo, že je o tuto akci velký zájem a že by se mohla pořádat pravidelně. Po poradě s kolegy se rozhodl udělat Flexaret sraz putovní záležitostí a každý rok jej pořádat v různých městech republiky. Pro rok 2016 bylo jasnou volbou město Ostrava. Zaprvé zde působí většina organizátorů a navíc se v Ostravě nachází i velmi známý obchůdek Kamrlík fotografie, kde se dají sehnat všeliké potřeby pro klasickou fotografii.

Sraz začal v 10:00 na Masarykově náměstí u Mariánského morového sloupu. Po přivítání a několika slovech hlavního organizátora čekalo na účastníky milé překvapení v podobě sponzorského daru od firmy Foma Bohemia spol. s r.o., která nám na tuto akci darovala svitkové filmy. Následovala skupinová fotografie se všemi účastníky a jejich Flexarety.

Ve stejný den probíhalo na Masarykově náměstí i jiné setkání milovníků staré techniky, a to motorové. Bylo tedy co obdivovat, ať už se jednalo o historické fotoaparáty či o veterány. Po prohlídce a focení v centru Ostravy jsme se přesunuli na procházku do Komenského sadů spojenou s obědem a také došlo na krátkou prohlídku Dolní oblasti Vítkovic. 

I ostravský Flexaret sraz byl příjemným setkáním všech nadšených držitelů tohoto fotoaparátu. Je třeba poděkovat hlavnímu organizátorovi Petru Prejdovi, firmě Foma Bohemia spol. s r.o. a všem zúčastněným. 

Do nového setkání v podobně atraktivním městě na shledanou – a dobré světlo.

Text: Jarmil Bobin, Eva Prejdová

Jak to začalo? (Nultý ročník)

Idea setkat se s ostatními analogovými nadšenci a milovníky fotoaparátů Flexaret padla zde ve fóru na Temné komoře v listopadu 2014. Navrhl to Petr Prejda a po kladném ohlasu stanovil termín a místo srazu a jak je jeho zvykem dál již dal věcem volný průběh.

Na dohodnuté místo před Ostravskou radnicí dorazila 29.11.2014 silná trojice Eva, Petr (dnes Prejdovi) a Standa (skromný autor tohoto příspěvku). Dále nechme již mluvit historii jak je zachycena ve fóru na Temné Komoře:

Sešli jsme se ve složení: dva s flexaretem + jeden krásný doprovod bez. Lokálním rázovitým slovníkem bych stručně shrnul, že byla „kosa jak cyp“, takže jsme se prošli kolem vody a zapadli někam na čaj. O produktivitě této fotovycházky bych dále spíše pomlčel. Jako akce k navazování kontaktů to podle mne splnilo účel – rád jsem Petra poznal a domluvili jsme se na opakování za příznivějšího počasí.

Petr pak na následující jaro naplánoval první ročník srazu Flexaret v Brně, na který již dorazilo podstatně více lidí.

V Ostravě se pak začala scházet skupina nadšenců analogové fotografie, která se potkávala v Kamrlíku Fotografie Ládi Vavříka, v restauračních zařízeních (opravdu výjimečně) nebo například na chalupě Dalibora Bednáře. Na těchto workshopech se setkáváme celkem pravidelně několikrát ročně dodnes.

Z těchto setkání se nakonec vyklubaly i již tři skupinové výstavy tohoto neformálního uskupení:

A další spolupráce je v plánu!

A to vše je důsledkem nultého a prvního srazu, na kterých se podařilo jádro téhle báječné party dát dohromady…